Web de l'Ajuntament de Vilanova d'Escornalbou
Web de l'Ajuntament de Vilanova d'Escornalbou
Pàgina principalMapa de la webContacteCanvia mida font

RELIGIOSES-FESTA MAJOR

 

Algunes de les tradicions antigues de Vilanova d'Escornalbou de caire religiós o relacionades amb la Festa Major són les següents:

 

Al s. XIX per la Festa Major d'estiu s'acostumaven a celebrar castells davant de la casa de la vila, i des de que es va perdre aquesta tradició degut a les guerres i a la situació econòmica d'aquella època ja no s'han tornat a recuperar. Per aquella època, el dia 30 d'Agost també s'acostumava a anar de romiatge a la Verge de la Roca.

 

 

També per la Festa Major d'estiu, però ja a principis del s.XX, un cop acabava l'àpat, tothom anava a la Font de l'Arc on es feien balls i hi muntaven taules on servien begudes i llaminadures.

 

Els balls també es feien en un envelat als jardins de l'Obrera i a l'era del Falsetà. L'orquestra era formada per gent del poble, dirigits per en Joan "Pare Sant" que sabia tocar el piano molt bé.

 

 

En aquella època hi havia dos bars al poble: El Cafè del Beco, que era freqüentat pels republicans i Cal Joan del Cafè, on hi anaven preferentment monàrquics i carlins. La gent més gran acostumava a anar a les tavernes, que igual que els bars, n'hi havia dues: una al carrer de l'Auvina, i una altre al Portal de la Canal.Allí es bevia vi i horlanda, jugaven a la morra amb els dits, a parells i a senars, i els diumenges es feien jocs de bitlles i bitllots al carrer.

 

 

Fins a finals de la dècada del anys cinquanta, per celebrar dijous sant, es posaven uns cairats a dins de l'església i quan s'apagava l'última candela de l'Ofici de Tenebres i tot quedava a les fosques, tothom picava els cairats amb les maçoles i "matava jueus". Els oficis religiosos de Setmana Santa eren anunciats a toc de matraca per un grup de minyons que donaven dos tombs a la vila, anomenats " primer toc " i " segon toc "; aquesta tradició encara es manté avui en dia.

 

Els dilluns de Pasqua els joves vilanovencs anaven a menjar la mona a Riudecanyes, on es celebrava el tradicional aplec i es feia ball al casal de la Societat "Republicana".

El dia de Pasqüetes, diumenge següent al de la Pasqua Florida, la gent tenia com a costum anar de romiatge a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca, i així no coincidien amb la gent de Mont-Roig que si que hi anava pel mateix diumenge de Pasqua.

diumenge, 5 de febrer
El Temps

© Ajuntament de Vilanova d'Escornalbou · - Plaça de la Vila s/n - 43311 Vilanova d'Escornalbou - Baix Camp (Tarragona) - Telèfon: 977 83 75 19 - Fax: 977 83 81 97